Wysłodki buraczane – jak powstają?

Buraki przywiezione do zakładu są myte a następnie pocięte w paski, by uzyskać jak największą powierzchnię, którą następnie poddaje się działaniu wody w temperaturze 70 stopni Celsjusza. W tej sposób rozpuszcza się zawarty w ich komórkach cukier. Po rozdzieleniu krajanki i soku buraczanego powstają wysłodki mokre, świeże, o zawartości suchej masy około 12%.

Wysłodki buraczane świeże są paszą szybko psującą się, występującą na rynku tylko w okresie kampanii cukrowniczej. Oprócz krótkiej trwałości, ze względu na dużą zawartość wody są paszą trudną do transportowania i przechowywania. Z tych powodów takie wysłodki często poddawane są procesom prasowania, dzięki czemu zawartość w nich suchej masy wzrasta do około 25%. Takie wysłodki buraczane prasowane są cenną paszą do zakiszania, lepszą w porównaniu do wysłodków świeżych – im mniej wody w zakiszanym materiale, tym mniejsze prawdopodobieństwo niepożądanej fermentacji masłowej – czyli psucia się kiszonki. Dodatkowo cena wysłodków buraczanych prasowanych, w stosunku do innych pasz objętościowych jest konkurencyjna. Należy też pamiętać, że pobranie paszy o mniejszej zawartości wody jest równe pobraniu większej ilości suchej masy, co u krów wysokowydajnych jest niezwykle ważne. Stosunkowa niska cena wysłodków buraczanych istotnie wpływa na obniżenie kosztów produkcji, zwiększając tym samym dochodowość gospodarstwa.

Na rynku można również spotkać wysłodki buraczane suche, o zawartości suchej masy od 88-90 %. Wysłodki prasowane, o zawartości suchej masy ok 27% poddaje się procesowi suszenia. Do tego celu wykorzystuje się suszarki przemysłowe, bądź wentylatory zasilane gorącym powietrzem. Stosuje się też metody suszenia naturalnego – przy pomocy promieni słonecznych. Suszenie jest bardzo dobrą metodą konserwacji, gdyż pozwala uniknąć strat węglowodanów w wyniku aktywności drobnoustrojów. Pozwala także na długie przechowywanie surowca. Wysłodki buraczane suche produkowane w formie granulowanej, brykietowanej lub sypkiej. Stanowią pełnowartościową paszę, a podawanie ich zwierzętom zapewnia bardzo dobre efekty żywieniowe.